Capacitación en buenas prácticas de manufactura a mujeres vendedoras de comida, como instrumento base para la apertura de ruta gastronómica.
Thesis
Subjects > Social Sciences
Europe University of Atlantic > Teaching > Final Master Projects
Ibero-american International University > Teaching > Final Master Projects
Cerrado
Español
El proyecto se denominó capacitación en buenas prácticas de manufactura a mujeres vendedoras de comida, como instrumento base para la apertura de ruta gastronómica, ésta se consideró fundamental ya que tradicionalmente este municipio ha venido incrementando la cantidad de ventas de comidas a lo largo de los años, las cuáles en su mayoría son instaladas en las banquetas de las calles, sin ninguna instalación formal, ni medidas de higiene y al no existir un ente que les facilite capacitaciones para el manejo adecuado de los alimentos, se hizo notoria la necesidad de impartirla, para que las vendedoras pudieran aplicarlas en la producción y venta de los productos comestibles. El objetivo principal consistió en lograr que el consumidor final obtuviera un mejor servicio, llevando implícito un aumento de comensales en el municipio, dadas las mejoras que se implementaron y esto represento mayores ingresos económicos para las vendedoras. Como parte medular de la metodología se utilizó como diseño de la investigación el proyecto, esto debido a que los proyectos son de naturaleza práctica, adecuándose a la finalidad que se perseguía; la población que se tomó como base para el desarrollo, fueron las vendedoras de puestos de comida del municipio de San Sebastián, del departamento de Retalhuleu, Guatemala, esto por la necesidad imperante de hacer una delimitación exacta, que nos permitió obtener resultados precisos; se hizo el análisis de la variable teórica, que nos facilitó determinar los puntos más importantes que le dieron el soporte cognitivo adecuado a la capacitación; asimismo se determinaron cuáles eran las variables operacionales, definiendo que al realizar un adecuado manejo de los alimentos las vendedoras , el municipio podría obtener mayores ingresos económicos, ya que dadas las nuevas prácticas aprendidas, aumentará el número de visitantes y finalmente los instrumentos utilizados fueron el de la observación y la encuesta, obteniendo de su aplicación puntos trascendentales que guiaron el proyecto a los objetivos planteados. Como parte de los resultados trascendentales, está el interés presentado por las vendedoras al aceptar y recibir la capacitación, la cual fue culminada exitosamente por todas las que se sumaron a este proyecto; como reflejo de este aprendizaje, se logró que en la actualidad ellas practiquen todos los procesos aprendidos, permitiendo el manejo correcto de los alimentos al prepararlos y al venderlos a los comensales, aumentando de forma considerable la cantidad de consumidores al notar la aplicación de las buenas prácticas de manufactura. Se pudo concluir que no existe un ente encargado de propiciar las herramientas necesarias que capaciten a este sector económico, por lo que se considera de gran envergadura continuar con las mismas, ya que los resultados después de capacitarlas fueron sorprendentes y de un palpable crecimiento económico.
metadata
Herrera de León, Elida Lisseth
mail
abogadalisseth@gmail.com
(2022)
Capacitación en buenas prácticas de manufactura a mujeres vendedoras de comida, como instrumento base para la apertura de ruta gastronómica.
Masters thesis, UNSPECIFIED.
Abstract
El proyecto se denominó capacitación en buenas prácticas de manufactura a mujeres vendedoras de comida, como instrumento base para la apertura de ruta gastronómica, ésta se consideró fundamental ya que tradicionalmente este municipio ha venido incrementando la cantidad de ventas de comidas a lo largo de los años, las cuáles en su mayoría son instaladas en las banquetas de las calles, sin ninguna instalación formal, ni medidas de higiene y al no existir un ente que les facilite capacitaciones para el manejo adecuado de los alimentos, se hizo notoria la necesidad de impartirla, para que las vendedoras pudieran aplicarlas en la producción y venta de los productos comestibles. El objetivo principal consistió en lograr que el consumidor final obtuviera un mejor servicio, llevando implícito un aumento de comensales en el municipio, dadas las mejoras que se implementaron y esto represento mayores ingresos económicos para las vendedoras. Como parte medular de la metodología se utilizó como diseño de la investigación el proyecto, esto debido a que los proyectos son de naturaleza práctica, adecuándose a la finalidad que se perseguía; la población que se tomó como base para el desarrollo, fueron las vendedoras de puestos de comida del municipio de San Sebastián, del departamento de Retalhuleu, Guatemala, esto por la necesidad imperante de hacer una delimitación exacta, que nos permitió obtener resultados precisos; se hizo el análisis de la variable teórica, que nos facilitó determinar los puntos más importantes que le dieron el soporte cognitivo adecuado a la capacitación; asimismo se determinaron cuáles eran las variables operacionales, definiendo que al realizar un adecuado manejo de los alimentos las vendedoras , el municipio podría obtener mayores ingresos económicos, ya que dadas las nuevas prácticas aprendidas, aumentará el número de visitantes y finalmente los instrumentos utilizados fueron el de la observación y la encuesta, obteniendo de su aplicación puntos trascendentales que guiaron el proyecto a los objetivos planteados. Como parte de los resultados trascendentales, está el interés presentado por las vendedoras al aceptar y recibir la capacitación, la cual fue culminada exitosamente por todas las que se sumaron a este proyecto; como reflejo de este aprendizaje, se logró que en la actualidad ellas practiquen todos los procesos aprendidos, permitiendo el manejo correcto de los alimentos al prepararlos y al venderlos a los comensales, aumentando de forma considerable la cantidad de consumidores al notar la aplicación de las buenas prácticas de manufactura. Se pudo concluir que no existe un ente encargado de propiciar las herramientas necesarias que capaciten a este sector económico, por lo que se considera de gran envergadura continuar con las mismas, ya que los resultados después de capacitarlas fueron sorprendentes y de un palpable crecimiento económico.
Item Type: | Thesis (Masters) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Buenas Prácticas, Comensales, Rutas Gastronómicas, Ventas de Comida, Vendedoras. |
Subjects: | Subjects > Social Sciences |
Divisions: | Europe University of Atlantic > Teaching > Final Master Projects Ibero-american International University > Teaching > Final Master Projects |
Date Deposited: | 20 Oct 2023 23:30 |
Last Modified: | 20 Oct 2023 23:30 |
URI: | https://repositorio.uneatlantico.es/id/eprint/944 |
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open
The main aim of this study was to analyse the influence of e-learning training on the acquisition of competences in basketball coaches in Cantabria. The current landscape of basketball coach training shows an increasing demand for innovative training models and emerging pedagogies, including e-learning-based methodologies. The study sample consisted of fifty students from these courses, all above 16 years of age (36 males, 14 females). Among them, 16% resided outside the autonomous community of Cantabria, 10% resided more than 50 km from the city of Santander, 36% between 10 and 50 km, 14% less than 10 km, and 24% resided within Santander city. Data were collected through a Google Forms survey distributed by the Cantabrian Basketball Federation to training course students. Participation was voluntary and anonymous. The survey, consisting of 56 questions, was validated by two sports and health doctors and two senior basketball coaches. The collected data were processed and analysed using Microsoft® Excel version 16.74, and the results were expressed in percentages. The analysis revealed that 24.60% of the students trained through the e-learning methodology considered themselves fully qualified as basketball coaches, contrasting with 10.98% of those trained via traditional face-to-face methodology. The results of the study provide insights into important characteristics that can be adjusted and improved within the investigated educational process. Moreover, the study concludes that e-learning training effectively qualifies basketball coaches in Cantabria.
Josep Alemany Iturriaga mail josep.alemany@uneatlantico.es, Álvaro Velarde-Sotres mail alvaro.velarde@uneatlantico.es, Javier Jorge mail , Kamil Giglio mail ,
Alemany Iturriaga
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Technological firms invest in R&D looking for innovative solutions but assuming high costs and great (technological) uncertainty regarding final results and returns. Additionally, they face other problems related to R&D management. This empirical study tries to determine which of the factors favour or constrain the decision of these firms to engage in R&D. The analysis uses financial data of 14,619 ICT listed companies of 22 countries from 2003 to 2018. Additionally, macroeconomic data specific for the countries and the sector were used. For the analysis of dynamic panel data, a System-GMM method is used. Among the findings, we highlight that cash flow, contrary to the known theoretical models and empirical evidences, negatively impacts on R&D investment. Debt is neither the right source for R&D funding, as the effect is also negative. This suggests that ICT companies are forced to manage their R&D activities differently, relying more on other funding sources, taking advantage of growth opportunities and benefiting from a favourable macroeconomic environment in terms of growth and increased business sector spending on R&D. These results are similar in both sub-sectors and in all countries, both bank- and market based. The exception is firms with few growth opportunities and little debt.
Inna Alexeeva-Alexeev mail inna.alexeeva@uneatlantico.es, Cristina Mazas Pérez-Oleag mail cristina.mazas@uneatlantico.es,
Alexeeva-Alexeev
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open
Assessment Of Lower Limb Asymmetries In Soccer Players According To The Stage Of The Season
PURPOSE: Muscle asymmetries can be associated with increased risk of injury. Using countermovement jump (CMJ) to analyze muscular asymmetries in the lower limbs of soccer players, according to the stage of the season.
Álvaro Velarde-Sotres mail alvaro.velarde@uneatlantico.es, Jeffrey Mjaanes mail , Angel Olider Rojas Vistorte mail , Julio Calleja-González mail ,
Velarde-Sotres
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open
The evolution of the COVID-19 pandemic has been associated with variations in clinical presentation and severity. Similarly, prediction scores may suffer changes in their diagnostic accuracy. The aim of this study was to test the 30-day mortality predictive validity of the 4C and SEIMC scores during the sixth wave of the pandemic and to compare them with those of validation studies. This was a longitudinal retrospective observational study. COVID-19 patients who were admitted to the Emergency Department of a Spanish hospital from December 15, 2021, to January 31, 2022, were selected. A side-by-side comparison with the pivotal validation studies was subsequently performed. The main measures were 30-day mortality and the 4C and SEIMC scores. A total of 27,614 patients were considered in the study, including 22,361 from the 4C, 4,627 from the SEIMC and 626 from our hospital. The 30-day mortality rate was significantly lower than that reported in the validation studies. The AUCs were 0.931 (95% CI: 0.90–0.95) for 4C and 0.903 (95% CI: 086–0.93) for SEIMC, which were significantly greater than those obtained in the first wave. Despite the changes that have occurred during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic, with a reduction in lethality, scorecard systems are currently still useful tools for detecting patients with poor disease risk, with better prognostic capacity.
Pedro Ángel de Santos Castro mail , Carlos del Pozo Vegas mail , Leyre Teresa Pinilla Arribas mail , Daniel Zalama Sánchez mail , Ancor Sanz-García mail , Tony Giancarlo Vásquez del Águila mail , Pablo González Izquierdo mail , Sara de Santos Sánchez mail , Cristina Mazas Pérez-Oleaga mail cristina.mazas@uneatlantico.es, Irma Dominguez Azpíroz mail irma.dominguez@unini.edu.mx, Iñaki Elío Pascual mail inaki.elio@uneatlantico.es, Francisco Martín-Rodríguez mail ,
de Santos Castro
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Diabetes is a persistent health condition led by insufficient use or inappropriate use of insulin in the body. If left undetected, it can lead to further complications involving organ damage such as heart, lungs, and eyes. Timely detection of diabetes helps obtain the right medication, diet, and exercise plan to lead a healthy life. ML approach has been utilized to obtain rapid and reliable diabetes detection, however, existing approaches suffer from the use of limited datasets, lack of generalizability, and lower accuracy. This study proposes a novel feature extraction approach to overcome these limitations by using an ensemble of convolutional neural network (CNN) and long short-term memory (LSTM) models. Multiple datasets are combined to make a larger dataset for experiments and multiple features are utilized for investigating the efficacy of the proposed approach. Features from the extra tree classifier, CNN, and LSTM are also considered for comparison. Experimental results reveal the superb performance of CNN-LSTM-based features with random forest model obtaining a 0.99 accuracy score. This performance is further validated by comparison with existing approaches and k-fold cross-validation which shows the proposed approach provides robust results.
Furqan Rustam mail , Ahmad Sami Al-Shamayleh mail , Rahman Shafique mail , Silvia Aparicio Obregón mail silvia.aparicio@uneatlantico.es, Rubén Calderón Iglesias mail ruben.calderon@uneatlantico.es, J. Pablo Miramontes Gonzalez mail , Imran Ashraf mail ,
Rustam