Los indicadores claves de desempeño en el área de producción, que le permite a la Cervecería de Zacatecas hacer gestión para bajar los desperdicios de gas y demostrar a la mejora continua

Tesis Materias > Ingeniería Universidad Europea del Atlántico > Docencia > Trabajos finales de Máster
Universidad Internacional Iberoamericana Puerto Rico > Docencia > Trabajos finales de Máster
Cerrado Español La investigación se basó contextualmente sobre el tema de los costos de comprar gas y compararlo con el valor real de consumirlo dentro del proceso productivo en la industria cervecera de Zacatecas. De manera específica el caso de estudio aplicado al proyecto se enfocó en los indicadores claves de desempeño del área de producción, que le permiten a la Cervecería de Zacatecas hacer la gestión para mitigar estratégicamente los desperdicios de gas.El objetivo de la investigación fue determinar las causas de las diferencias usando un periodo de 9 meses en el año 2021, entre el reporte de consumo de gas facturado con un dato de 546 Toneladas y el indicador de gas comprado correspondiente a 538,9 Toneladas por el área de producción en la Cervecería de Zacatecas; se observaron 7.1 toneladas de diferencia correspondiente a 1% de variación en la cantidad. Tras obtener los resultados se hicieron encuestas para entender las definiciones aplicadas, los conceptos y los procesos actuales. Se documentaron las diferencias equivalentes en dinero de 3.573 dólares estadounidenses (USD) que fueron comunicadas a las áreas involucradas directamente, que son energía y fluidos, y el área financiera, confirmando que las cifras eran correctas y evidenciar la oportunidad de gestionar la disminución del desperdicio de gas.Los principales enfoques teóricos para abordar el problema de investigación estuvieron alineados al tema y fueron coherentes con las políticas de energía y fluidos de la compañía. Los temas de consumo de recursos naturales específicamente gas natural también se consideraron de acuerdo con la normativa local de Zacatecas. Se usaron los consumos reportados en las facturas y los contadores de la fábrica y los factores oficiales de la compañía proveedora denominados Poder Calorífico Inferior que osciló entre 3.4 y 3.5 y un Heat rate constante de 2.964.Para el desarrollo del presente trabajo se utilizó una investigación del tipo proyectiva; el diseño de campo fue No Experimental y Transversal; el enfoque que se aplicó fue mixto; también se usó la técnica de observación, encuestas a expertos y la revisión de las políticas de la compañía.Lo anterior permitió realizar el levantamiento de la información, así que soportó la validación de las variables del problema, indicadores como son el Consumo de gas entre 49 y 74 Toneladas y el volumen de producción alrededor de 1.7 Kilo hectólitros con técnicas de medición aplicadas; además, se utilizó la técnica de la observación, de la revisión bibliográfica y de fuentes secundarias. Para la consolidación de datos se utilizó Microsoft Excel y se aplicó la estadística descriptiva el análisis de estos.Finalmente, se documentó tener claridad de las diferencias entre los distintos sistemas y un estándar para ser utilizado en la empresa. Adicionalmente, se elaboró una propuesta que se puede extrapolar al resto de plantas, teniendo en cuenta las políticas y procedimientos de la empresa. También, se incluyó la alternativa de poder aplicarlo a todos los demás indicadores de consumo de agua y energía. metadata Paez Forero, Araceli mail apaezfor@gmail.com (2022) Los indicadores claves de desempeño en el área de producción, que le permite a la Cervecería de Zacatecas hacer gestión para bajar los desperdicios de gas y demostrar a la mejora continua. Masters thesis, SIN ESPECIFICAR.

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Resumen

La investigación se basó contextualmente sobre el tema de los costos de comprar gas y compararlo con el valor real de consumirlo dentro del proceso productivo en la industria cervecera de Zacatecas. De manera específica el caso de estudio aplicado al proyecto se enfocó en los indicadores claves de desempeño del área de producción, que le permiten a la Cervecería de Zacatecas hacer la gestión para mitigar estratégicamente los desperdicios de gas.El objetivo de la investigación fue determinar las causas de las diferencias usando un periodo de 9 meses en el año 2021, entre el reporte de consumo de gas facturado con un dato de 546 Toneladas y el indicador de gas comprado correspondiente a 538,9 Toneladas por el área de producción en la Cervecería de Zacatecas; se observaron 7.1 toneladas de diferencia correspondiente a 1% de variación en la cantidad. Tras obtener los resultados se hicieron encuestas para entender las definiciones aplicadas, los conceptos y los procesos actuales. Se documentaron las diferencias equivalentes en dinero de 3.573 dólares estadounidenses (USD) que fueron comunicadas a las áreas involucradas directamente, que son energía y fluidos, y el área financiera, confirmando que las cifras eran correctas y evidenciar la oportunidad de gestionar la disminución del desperdicio de gas.Los principales enfoques teóricos para abordar el problema de investigación estuvieron alineados al tema y fueron coherentes con las políticas de energía y fluidos de la compañía. Los temas de consumo de recursos naturales específicamente gas natural también se consideraron de acuerdo con la normativa local de Zacatecas. Se usaron los consumos reportados en las facturas y los contadores de la fábrica y los factores oficiales de la compañía proveedora denominados Poder Calorífico Inferior que osciló entre 3.4 y 3.5 y un Heat rate constante de 2.964.Para el desarrollo del presente trabajo se utilizó una investigación del tipo proyectiva; el diseño de campo fue No Experimental y Transversal; el enfoque que se aplicó fue mixto; también se usó la técnica de observación, encuestas a expertos y la revisión de las políticas de la compañía.Lo anterior permitió realizar el levantamiento de la información, así que soportó la validación de las variables del problema, indicadores como son el Consumo de gas entre 49 y 74 Toneladas y el volumen de producción alrededor de 1.7 Kilo hectólitros con técnicas de medición aplicadas; además, se utilizó la técnica de la observación, de la revisión bibliográfica y de fuentes secundarias. Para la consolidación de datos se utilizó Microsoft Excel y se aplicó la estadística descriptiva el análisis de estos.Finalmente, se documentó tener claridad de las diferencias entre los distintos sistemas y un estándar para ser utilizado en la empresa. Adicionalmente, se elaboró una propuesta que se puede extrapolar al resto de plantas, teniendo en cuenta las políticas y procedimientos de la empresa. También, se incluyó la alternativa de poder aplicarlo a todos los demás indicadores de consumo de agua y energía.

Tipo de Documento: Tesis (Masters)
Palabras Clave: Indicador, Gas facturado Gas consumido, Gestión de indicadores y mejora continua.
Clasificación temática: Materias > Ingeniería
Divisiones: Universidad Europea del Atlántico > Docencia > Trabajos finales de Máster
Universidad Internacional Iberoamericana Puerto Rico > Docencia > Trabajos finales de Máster
Depositado: 29 Abr 2024 23:30
Ultima Modificación: 29 Abr 2024 23:30
URI: https://repositorio.uneatlantico.es/id/eprint/3037

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Influence of E-learning training on the acquisition of competences in basketball coaches in Cantabria

The main aim of this study was to analyse the influence of e-learning training on the acquisition of competences in basketball coaches in Cantabria. The current landscape of basketball coach training shows an increasing demand for innovative training models and emerging pedagogies, including e-learning-based methodologies. The study sample consisted of fifty students from these courses, all above 16 years of age (36 males, 14 females). Among them, 16% resided outside the autonomous community of Cantabria, 10% resided more than 50 km from the city of Santander, 36% between 10 and 50 km, 14% less than 10 km, and 24% resided within Santander city. Data were collected through a Google Forms survey distributed by the Cantabrian Basketball Federation to training course students. Participation was voluntary and anonymous. The survey, consisting of 56 questions, was validated by two sports and health doctors and two senior basketball coaches. The collected data were processed and analysed using Microsoft® Excel version 16.74, and the results were expressed in percentages. The analysis revealed that 24.60% of the students trained through the e-learning methodology considered themselves fully qualified as basketball coaches, contrasting with 10.98% of those trained via traditional face-to-face methodology. The results of the study provide insights into important characteristics that can be adjusted and improved within the investigated educational process. Moreover, the study concludes that e-learning training effectively qualifies basketball coaches in Cantabria.

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Josep Alemany Iturriaga mail josep.alemany@uneatlantico.es, Álvaro Velarde-Sotres mail alvaro.velarde@uneatlantico.es, Javier Jorge mail , Kamil Giglio mail ,

Alemany Iturriaga

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Smart agriculture: utilizing machine learning and deep learning for drought stress identification in crops

Plant stress reduction research has advanced significantly with the use of Artificial Intelligence (AI) techniques, such as machine learning and deep learning. This is a significant step toward sustainable agriculture. Innovative insights into the physiological responses of plants mostly crops to drought stress have been revealed through the use of complex algorithms like gradient boosting, support vector machines (SVM), recurrent neural network (RNN), and long short-term memory (LSTM), combined with a thorough examination of the TYRKC and RBR-E3 domains in stress-associated signaling proteins across a range of crop species. Modern resources were used in this study, including the UniProt protein database for crop physiochemical properties associated with specific signaling domains and the SMART database for signaling protein domains. These insights were then applied to deep learning and machine learning techniques after careful data processing. The rigorous metric evaluations and ablation analysis that typified the study’s approach highlighted the algorithms’ effectiveness and dependability in recognizing and classifying stress events. Notably, the accuracy of SVM was 82%, while gradient boosting and RNN showed 96%, and 94%, respectively and LSTM obtained an astounding 97% accuracy. The study observed these successes but also highlights the ongoing obstacles to AI adoption in agriculture, emphasizing the need for creative thinking and interdisciplinary cooperation. In addition to its scholarly value, the collected data has significant implications for improving resource efficiency, directing precision agricultural methods, and supporting global food security programs. Notably, the gradient boosting and LSTM algorithm outperformed the others with an exceptional accuracy of 96% and 97%, demonstrating their potential for accurate stress categorization. This work highlights the revolutionary potential of AI to completely disrupt the agricultural industry while simultaneously advancing our understanding of plant stress responses.

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Tariq Ali mail , Saif Ur Rehman mail , Shamshair Ali mail , Khalid Mahmood mail , Silvia Aparicio Obregón mail silvia.aparicio@uneatlantico.es, Rubén Calderón Iglesias mail ruben.calderon@uneatlantico.es, Tahir Khurshaid mail , Imran Ashraf mail ,

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Do ICT firms manage R&D differently? Firm-level and macroeconomic effects on corporate R&D investment: Empirical evidence from a multi-countries context

Technological firms invest in R&D looking for innovative solutions but assuming high costs and great (technological) uncertainty regarding final results and returns. Additionally, they face other problems related to R&D management. This empirical study tries to determine which of the factors favour or constrain the decision of these firms to engage in R&D. The analysis uses financial data of 14,619 ICT listed companies of 22 countries from 2003 to 2018. Additionally, macroeconomic data specific for the countries and the sector were used. For the analysis of dynamic panel data, a System-GMM method is used. Among the findings, we highlight that cash flow, contrary to the known theoretical models and empirical evidences, negatively impacts on R&D investment. Debt is neither the right source for R&D funding, as the effect is also negative. This suggests that ICT companies are forced to manage their R&D activities differently, relying more on other funding sources, taking advantage of growth opportunities and benefiting from a favourable macroeconomic environment in terms of growth and increased business sector spending on R&D. These results are similar in both sub-sectors and in all countries, both bank- and market based. The exception is firms with few growth opportunities and little debt.

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Inna Alexeeva-Alexeev mail inna.alexeeva@uneatlantico.es, Cristina Mazas Pérez-Oleag mail cristina.mazas@uneatlantico.es,

Alexeeva-Alexeev

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Carotenoids Intake and Cardiovascular Prevention: A Systematic Review

Background: Cardiovascular diseases (CVDs) encompass a variety of conditions that affect the heart and blood vessels. Carotenoids, a group of fat-soluble organic pigments synthesized by plants, fungi, algae, and some bacteria, may have a beneficial effect in reducing cardiovascular disease (CVD) risk. This study aims to examine and synthesize current research on the relationship between carotenoids and CVDs. Methods: A systematic review was conducted using MEDLINE and the Cochrane Library to identify relevant studies on the efficacy of carotenoid supplementation for CVD prevention. Interventional analytical studies (randomized and non-randomized clinical trials) published in English from January 2011 to February 2024 were included. Results: A total of 38 studies were included in the qualitative analysis. Of these, 17 epidemiological studies assessed the relationship between carotenoids and CVDs, 9 examined the effect of carotenoid supplementation, and 12 evaluated dietary interventions. Conclusions: Elevated serum carotenoid levels are associated with reduced CVD risk factors and inflammatory markers. Increasing the consumption of carotenoid-rich foods appears to be more effective than supplementation, though the specific effects of individual carotenoids on CVD risk remain uncertain.

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Sandra Sumalla Cano mail sandra.sumalla@uneatlantico.es, Imanol Eguren García mail imanol.eguren@uneatlantico.es, Álvaro Lasarte García mail , Thomas Prola mail thomas.prola@uneatlantico.es, Raquel Martínez Díaz mail raquel.martinez@uneatlantico.es, Iñaki Elío Pascual mail inaki.elio@uneatlantico.es,

Sumalla Cano

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Establishment of 3D Cultures of Myometrium, Leiomyoma, and Leiomyosarcoma Cells: Advantages and Disadvantages of Two Different Models

Uterine leiomyomas are the most common benign, monoclonal, gynaecological tumors in a woman’s uterus, while leiomyosarcoma is a rare but aggressive condition caused by the malignant transformation of the myometrium. To overcome the common obstacles related to the methods usually used to study these pathologies, we aimed to devise three-dimensional models of myometrium, uterine leiomyoma and leiomyosarcoma cell lines, using two different types of biocompatible scaffolds. Specifically, we exploited the agarose gel matrix in common 6-well plates and the alginate matrix using Bioprinting INKREDIBLE + (CELLINK), a pneumatic extruded base equipped with a system with double printheads, and a UV printer LED curing system. Both methods allowed the development of 3D spheroids of all three cell types, that were also suitable for morphological investigations. We showed that all cell types embedded in both agarose and alginate formed spheroids in their growth medium. The spheroids successfully proliferated and self-organized into complex structures, developing a sustainable system that emulated the condition of the tissues through the accumulation of extracellular matrix. These models could be useful for a better understanding of pathophysiology, etiopathogenesis, and testing new methods or molecules from a preventive and therapeutic point of view.

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Pamela Pellegrino mail , Stefania Greco mail , Abel Duménigo Gonzàlez mail , Francesca Giampieri mail francesca.giampieri@uneatlantico.es, Stefano Raffaele Giannubilo mail , Giovanni Delli Carpini mail , Franco Capocasa mail , Bruno Mezzetti mail , Maurizio Battino mail maurizio.battino@uneatlantico.es, Andrea Ciavattini mail , Pasquapina Ciarmela mail ,

Pellegrino