Análisis de factibilidad para la reingeniería en el área de producción del Ingenio Valdez

Tesis Materias > Ingeniería Universidad Europea del Atlántico > Docencia > Trabajos finales de Máster Cerrado Español El azúcar es considerado un elemento de primera necesidad y su consumo está asociado a que es una de las fuentes de energía que necesitan las células para realizar funciones vitales en nuestro cuerpo. Sin embargo, su consumo excesivo puede causar perjuicios en la salud de los consumidores, esta es una de las principales razones por la que los patrones de consumo cambian y se enfocan a la salud y bienestar de las personas. Debido a esta variación se ha producido un incremento en la demanda de azúcar morena del mercado objetivo de la Compañía Azucarera Valdez, la cual en la actualidad no cuenta con procesos que le permita realizar su envasado de la producción en línea de azúcar cruda, generando costos adicionales a la producción para darle al producto las condiciones adecuadas previo a su almacenamiento y distribución. El objetivo de este estudio es determinar una propuesta de rediseño del proceso productivo que no solo permita el envasado en línea la azúcar cruda, sino que se pueda realizar la producción simultánea de blanco-cruda. Con este fin, la interrogante del proyecto es la siguiente: ¿Cuáles son los cambios que se debe realizar en el proceso productivo para lograr la producción simultánea y el envasado en línea? Esta interrogante se responde a través de la metodología de investigación descriptiva, en donde se realiza el diagnóstico de las condiciones actuales del proceso y el estudio de reingeniería de los procesos de cristalización, centrifugación, secado, enfriado y envasado de azúcar, con sus respectivas propuestas de mejora. Como resultado de esta interrogante se obtiene la causa raíz de no poder envasar la producción en línea de crudo, así como los cambios necesarios en el proceso con su respectivo costo de inversión, cronograma de actividades propuestas y recomendaciones para la implementación del proyecto en el área de Fábrica de la Compañía Azucarera Valdez. metadata Molineros Escobar, Nicole Jamilex mail nmoliner95@hotmail.es (2022) Análisis de factibilidad para la reingeniería en el área de producción del Ingenio Valdez. Masters thesis, SIN ESPECIFICAR.

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Resumen

El azúcar es considerado un elemento de primera necesidad y su consumo está asociado a que es una de las fuentes de energía que necesitan las células para realizar funciones vitales en nuestro cuerpo. Sin embargo, su consumo excesivo puede causar perjuicios en la salud de los consumidores, esta es una de las principales razones por la que los patrones de consumo cambian y se enfocan a la salud y bienestar de las personas. Debido a esta variación se ha producido un incremento en la demanda de azúcar morena del mercado objetivo de la Compañía Azucarera Valdez, la cual en la actualidad no cuenta con procesos que le permita realizar su envasado de la producción en línea de azúcar cruda, generando costos adicionales a la producción para darle al producto las condiciones adecuadas previo a su almacenamiento y distribución. El objetivo de este estudio es determinar una propuesta de rediseño del proceso productivo que no solo permita el envasado en línea la azúcar cruda, sino que se pueda realizar la producción simultánea de blanco-cruda. Con este fin, la interrogante del proyecto es la siguiente: ¿Cuáles son los cambios que se debe realizar en el proceso productivo para lograr la producción simultánea y el envasado en línea? Esta interrogante se responde a través de la metodología de investigación descriptiva, en donde se realiza el diagnóstico de las condiciones actuales del proceso y el estudio de reingeniería de los procesos de cristalización, centrifugación, secado, enfriado y envasado de azúcar, con sus respectivas propuestas de mejora. Como resultado de esta interrogante se obtiene la causa raíz de no poder envasar la producción en línea de crudo, así como los cambios necesarios en el proceso con su respectivo costo de inversión, cronograma de actividades propuestas y recomendaciones para la implementación del proyecto en el área de Fábrica de la Compañía Azucarera Valdez.

Tipo de Documento: Tesis (Masters)
Palabras Clave: azúcar blanca, azúcar crudo, Ingenio azucarero, reingeniería, procesos
Clasificación temática: Materias > Ingeniería
Divisiones: Universidad Europea del Atlántico > Docencia > Trabajos finales de Máster
Depositado: 18 Abr 2024 23:30
Ultima Modificación: 18 Abr 2024 23:30
URI: https://repositorio.uneatlantico.es/id/eprint/2861

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Enzymatic treatment shapes in vitro digestion pattern of phenolic compounds in mulberry juice

The health benefits of mulberry fruit are closely associated with its phenolic compounds. However, the effects of enzymatic treatments on the digestion patterns of these compounds in mulberry juice remain largely unknown. This study investigated the impact of pectinase (PE), pectin lyase (PL), and cellulase (CE) on the release of phenolic compounds in whole mulberry juice. The digestion patterns were further evaluated using an in vitro simulated digestion model. The results revealed that PE significantly increased chlorogenic acid content by 77.8 %, PL enhanced cyanidin-3-O-glucoside by 20.5 %, and CE boosted quercetin by 44.5 %. Following in vitro digestion, the phenolic compound levels decreased differently depending on the treatment, while cyanidin-3-O-rutinoside content increased across all groups. In conclusion, the selected enzymes effectively promoted the release of phenolic compounds in mulberry juice. However, during gastrointestinal digestion, the degradation of phenolic compounds surpassed their enhanced release, with effects varying based on the compound's structure.

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Peihuan Luo mail , Jian Ai mail , Qiongyao Wang mail , Yihang Lou mail , Zhiwei Liao mail , Francesca Giampieri mail francesca.giampieri@uneatlantico.es, Maurizio Battino mail maurizio.battino@uneatlantico.es, Elwira Sieniawska mail , Weibin Bai mail , Lingmin Tian mail ,

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What works in financial education? Experimental evidence on program impact

Financial education is increasingly essential for safeguarding both individual and corporate well-being. This study systematically reviews global financial education experiments using a dual-method framework that integrates a deep learning classifier with advanced multivariate statistical techniques. Our analysis indicates that while short-term improvements in financial literacy are common, such gains tend to diminish over time without ongoing reinforcement. Moreover, the limited impact of digital innovations and monetary incentives suggests that successful financial education depends on more than simply deploying technological solutions or extrinsic rewards. Overall, this review provides valuable insights into the evolving landscape of financial education in a dynamic economic context and underscores the need for sustainable strategies that secure lasting improvements in financial literacy.

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LC-MS and GC–MS analyses reveal that amino acid-induced ammoniation of EGCG in different tea types enhances its structural stability

Epigallocatechin gallate (EGCG) is the most abundant polyphenol in tea. Owing to the different fermentation degrees, differences in polyphenol composition of water extracts of green tea, white tea, oolong tea, and black tea occur, and affect health value. This study revealed that the content of EGCG decreases with the increase in the degree of fermentation. In tea with a high fermentation degree, EGCG was stably present in the form of ammoniation to yield nitrogen-containing EGCG derivative (N-EGCG). The content of N-EGCG in tea was negatively correlated with the content of EGCG. Furthermore, the content of l-serine and L-threonine in tea was positively and negatively correlated with N-EGCG and EGCG levels, respectively, suggesting that they may participate in the formation of N-EGCG as nitrogen sources. This study proposes a new fermentation-induced polyphenol-amino acid synergistic mechanism, which provides a theoretical basis for the study of the biotransformation reaction mechanism of tea polyphenols.

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Exploring the nexus: Hausman test application in tourism, globalization, and environmental sustainability- evidence of top 10 visited countries

Econometric analysis has long been integral to measuring sustainable environmental quality, with panel data methods, such as fixed and random effects models, becoming the focal point of modern research. Initially, such methods were used to simply investigate environmental issues, but recent years have seen a shift toward the study of random effects models, focusing on hypothesis testing and policy debates. However, several important aspects of the Hausman test have not been sufficiently investigated in the literature. This study seeks to evaluate the utility of the Hausman test using a real dataset from tourism and globalization, exploring their effects on sustainable environmental quality. Additionally, the study examines key factors contributing to environmental issues including economic growth and energy consumption, as critical explanatory variables. By investigating the relationship between tourism, globalization, economic growth, and energy use, the research focuses on the top 10 most visited economies: France, the USA, Spain, China, Turkey, Italy, Mexico, Germany, Thailand, and the UK. Using panel data and the cross-sectional random effects model for the period of 1998 to 2024, the study produces reliable estimations of these relationships. The empirical findings suggest that while the Hausman test favors the fixed effect model, the real-world characteristics of these countries point to the random effect model, highlighting the negative impact of economic growth, energy consumption, and globalization on sustainable environmental quality. It is also suggested that socio-environmental factors should be considered for each destination for sustainable environmental quality.

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A systematic review of deep learning methods for community detection in social networks

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