Prevalencia de la anemia ferropénica y factores asociados en niños menores de 3 años atendidos en el Centro de Salud Tipo B de Nobol en el año 2019.

Tesis Materias > Biomedicina Universidad Europea del Atlántico > Docencia > Trabajos finales de Máster
Universidad Internacional Iberoamericana México > Docencia > Trabajos finales de Máster
Cerrado Español En el mundo la anemia avanza desmedidamente, según la organización mundial de la salud 1620 millones de personas en el mundo sufren de anemia ferropénica de este valor los niños en edad pre escolar tienen el 47,4%, de donde podemos observar que es prácticamente la mitad, es por esto que nuestro objetivo general es determinar la prevalencia de la anemia ferropénica y factores asociados en niños menores de tres años atendidos en el centro de salud de Nobol, con esto buscamos orientar los tratamientos y más que nada la prevención de esta patología ya que en el Ecuador esta enfermedad como en el mundo tiene un gran aumento y un crecimiento constante, ya que el origen de la anemia se lo considera multifactorial, no es menos cierto que dentro de esos factores la más frecuente es por la deficiencia de hierro, que puede ser el resultado de la disminución en la ingesta de la cantidad y más aun de la calidad del hierro en la dieta diaria, lo que es demostrable en la baja cantidad de hemoglobina, en nuestro Ecuador la prevalencia llego al 27,5% en niños menores de 5 años dentro de estos la etnia tiene mucho que ver ya que el grupo de niños indígenas mostro el 40,5% con esta enfermedad. Radicando aquí la importancia de nuestro tema de proyecto, pretendemos dar un mejor enfoque a la atención de la anemia ferropénica al saber y analizar sus valores de prevalencia y ver cuál es la nutrición de los infantes, como hemos dicho la nutrición tiene un valor fundamental en la adquisición de anemia ferropénica, pero es nuestro deber hacer más, que medicina curativa lo que debemos hacer es medicina preventiva siendo esta la única manera de vencer los niveles altos que se presentan en el Ecuador, teniendo una correcta nutrición basada en los gastos y necesidades del cuerpo, se aumentara o se producirá el hierro de una manera eficiente y habremos prevenido no solo la anemia ferropénica sino también todos las complicaciones que esta enfermedad provoca y haremos que la calidad de vida del niño mejore y no solo de él sino también la de su familia, nosotros nos encontramos con un bajo nivel nutricional en el cantón Nobol, siendo esto uno de los hallazgos más relevantes, de lo que concluimos que la nutrición es de suma importancia en el control de la anemia ferropénica, y más aún en su prevención. metadata Cerezo Carpio, Adriel Alexander mail md_cerezocarpio@hotmail.com (2021) Prevalencia de la anemia ferropénica y factores asociados en niños menores de 3 años atendidos en el Centro de Salud Tipo B de Nobol en el año 2019. Masters thesis, SIN ESPECIFICAR.

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Resumen

En el mundo la anemia avanza desmedidamente, según la organización mundial de la salud 1620 millones de personas en el mundo sufren de anemia ferropénica de este valor los niños en edad pre escolar tienen el 47,4%, de donde podemos observar que es prácticamente la mitad, es por esto que nuestro objetivo general es determinar la prevalencia de la anemia ferropénica y factores asociados en niños menores de tres años atendidos en el centro de salud de Nobol, con esto buscamos orientar los tratamientos y más que nada la prevención de esta patología ya que en el Ecuador esta enfermedad como en el mundo tiene un gran aumento y un crecimiento constante, ya que el origen de la anemia se lo considera multifactorial, no es menos cierto que dentro de esos factores la más frecuente es por la deficiencia de hierro, que puede ser el resultado de la disminución en la ingesta de la cantidad y más aun de la calidad del hierro en la dieta diaria, lo que es demostrable en la baja cantidad de hemoglobina, en nuestro Ecuador la prevalencia llego al 27,5% en niños menores de 5 años dentro de estos la etnia tiene mucho que ver ya que el grupo de niños indígenas mostro el 40,5% con esta enfermedad. Radicando aquí la importancia de nuestro tema de proyecto, pretendemos dar un mejor enfoque a la atención de la anemia ferropénica al saber y analizar sus valores de prevalencia y ver cuál es la nutrición de los infantes, como hemos dicho la nutrición tiene un valor fundamental en la adquisición de anemia ferropénica, pero es nuestro deber hacer más, que medicina curativa lo que debemos hacer es medicina preventiva siendo esta la única manera de vencer los niveles altos que se presentan en el Ecuador, teniendo una correcta nutrición basada en los gastos y necesidades del cuerpo, se aumentara o se producirá el hierro de una manera eficiente y habremos prevenido no solo la anemia ferropénica sino también todos las complicaciones que esta enfermedad provoca y haremos que la calidad de vida del niño mejore y no solo de él sino también la de su familia, nosotros nos encontramos con un bajo nivel nutricional en el cantón Nobol, siendo esto uno de los hallazgos más relevantes, de lo que concluimos que la nutrición es de suma importancia en el control de la anemia ferropénica, y más aún en su prevención.

Tipo de Documento: Tesis (Masters)
Palabras Clave: Anemia, salud, niños, hierro, nutrición
Clasificación temática: Materias > Biomedicina
Divisiones: Universidad Europea del Atlántico > Docencia > Trabajos finales de Máster
Universidad Internacional Iberoamericana México > Docencia > Trabajos finales de Máster
Depositado: 02 Nov 2023 23:30
Ultima Modificación: 02 Nov 2023 23:30
URI: https://repositorio.uneatlantico.es/id/eprint/1488

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Enzymatic treatment shapes in vitro digestion pattern of phenolic compounds in mulberry juice

The health benefits of mulberry fruit are closely associated with its phenolic compounds. However, the effects of enzymatic treatments on the digestion patterns of these compounds in mulberry juice remain largely unknown. This study investigated the impact of pectinase (PE), pectin lyase (PL), and cellulase (CE) on the release of phenolic compounds in whole mulberry juice. The digestion patterns were further evaluated using an in vitro simulated digestion model. The results revealed that PE significantly increased chlorogenic acid content by 77.8 %, PL enhanced cyanidin-3-O-glucoside by 20.5 %, and CE boosted quercetin by 44.5 %. Following in vitro digestion, the phenolic compound levels decreased differently depending on the treatment, while cyanidin-3-O-rutinoside content increased across all groups. In conclusion, the selected enzymes effectively promoted the release of phenolic compounds in mulberry juice. However, during gastrointestinal digestion, the degradation of phenolic compounds surpassed their enhanced release, with effects varying based on the compound's structure.

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Peihuan Luo mail , Jian Ai mail , Qiongyao Wang mail , Yihang Lou mail , Zhiwei Liao mail , Francesca Giampieri mail francesca.giampieri@uneatlantico.es, Maurizio Battino mail maurizio.battino@uneatlantico.es, Elwira Sieniawska mail , Weibin Bai mail , Lingmin Tian mail ,

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A novel machine learning-based proposal for early prediction of endometriosis disease

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Elena Enamorado-Díaz mail , Leticia Morales-Trujillo mail , Julián-Alberto García-García mail , Ana Teresa Marcos Rodríguez mail anateresa.marcos@uneatlantico.es, José Manuel Navarro-Pando mail jose.navarro@uneatlantico.es, María-José Escalona-Cuaresma mail ,

Enamorado-Díaz

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Detecting hate in diversity: a survey of multilingual code-mixed image and video analysis

The proliferation of damaging content on social media in today’s digital environment has increased the need for efficient hate speech identification systems. A thorough examination of hate speech detection methods in a variety of settings, such as code-mixed, multilingual, visual, audio, and textual scenarios, is presented in this paper. Unlike previous research focusing on single modalities, our study thoroughly examines hate speech identification across multiple forms. We classify the numerous types of hate speech, showing how it appears on different platforms and emphasizing the unique difficulties in multi-modal and multilingual settings. We fill research gaps by assessing a variety of methods, including deep learning, machine learning, and natural language processing, especially for complicated data like code-mixed and cross-lingual text. Additionally, we offer key technique comparisons, suggesting future research avenues that prioritize multi-modal analysis and ethical data handling, while acknowledging its benefits and drawbacks. This study attempts to promote scholarly research and real-world applications on social media platforms by acting as an essential resource for improving hate speech identification across various data sources.

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Hafiz Muhammad Raza Ur Rehman mail , Mahpara Saleem mail , Muhammad Zeeshan Jhandir mail , Eduardo René Silva Alvarado mail eduardo.silva@funiber.org, Helena Garay mail helena.garay@uneatlantico.es, Imran Ashraf mail ,

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Olive Leaf Extracts With High, Medium, or Low Bioactive Compounds Content Differentially Modulate Alzheimer's Disease via Redox Biology

Alzheimer's disease (AD) involves β-amyloid plaques and tau hyperphosphorylation, driven by oxidative stress and neuroinflammation. Cyclooxygenase-2 (COX-2) and acetylcholinesterase (AChE) activities exacerbate AD pathology. Olive leaf (OL) extracts, rich in bioactive compounds, offer potential therapeutic benefits. This study aimed to assess the anti-inflammatory, anti-cholinergic, and antioxidant effects of three OL extracts (low, mid, and high bioactive content) in vitro and their protective effects against AD-related proteinopathies in Caenorhabditis elegans models. OL extracts were characterized for phenolic composition, AChE and COX-2 inhibition, as well as antioxidant capacity. Their effects on intracellular and mitochondrial reactive oxygen species (ROS) were tested in C. elegans models expressing human Aβ and tau proteins. Gene expression analyses examined transcription factors (DAF-16, skinhead [SKN]-1) and their targets (superoxide dismutase [SOD]-2, SOD-3, GST-4, and heat shock protein [HSP]-16.2). High-OL extract demonstrated superior AChE and COX-2 inhibition and antioxidant capacity. Low- and high-OL extracts reduced Aβ aggregation, ROS levels, and proteotoxicity via SKN-1/NRF-2 and DAF-16/FOXO pathways, whereas mid-OL showed moderate effects through proteostasis modulation. In tau models, low- and high-OL extracts mitigated mitochondrial ROS levels via SOD-2 but had limited effects on intracellular ROS levels. High-OL extract also increased GST-4 levels, whereas low and mid extracts enhanced GST-4 levels. OL extracts protect against AD-related proteinopathies by modulating oxidative stress, inflammation, and proteostasis. High-OL extract showed the most promise for nutraceutical development due to its robust phenolic profile and activation of key antioxidant pathways. Further research is needed to confirm long-term efficacy.

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Jose M. Romero‐Marquez mail , María D. Navarro‐Hortal mail , Alfonso Varela‐López mail , Rubén Calderón Iglesias mail ruben.calderon@uneatlantico.es, Juan G. Puentes mail , Francesca Giampieri mail francesca.giampieri@uneatlantico.es, Maurizio Battino mail maurizio.battino@uneatlantico.es, Cristina Sánchez‐González mail , Jianbo Xiao mail , Roberto García‐Ruiz mail , Sebastián Sánchez mail , Tamara Y. Forbes‐Hernández mail , José L. Quiles mail jose.quiles@uneatlantico.es,

Romero‐Marquez

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Effects of a Garlic Hydrophilic Extract Rich in Sulfur Compounds on Redox Biology and Alzheimer's Disease Markers in Caenorhabditis Elegans

Garlic is a horticultural product highly valued for its culinary and medicinal attributes. The aim of this study was to evaluate the composition of a garlic hydrophilic extract as well as the influence on redox biology, Alzheimer's Disease (AD) markers and aging, using Caenorhabditis elegans as experimental model. The extract was rich in sulfur compounds, highlighting the presence of other compounds like phenolics, and the antioxidant property was corroborated. Regarding AD markers, the acetylcholinesterase inhibitory capacity was demonstrated in vitro. Although the extract did not modify the amyloid β-induced paralysis degree, it was able to improve, in a dose-dependent manner, some locomotive parameters affected by the hyperphosphorylated tau protein in C. elegans. It could be related to the effect found on GFP-transgenic stains, mainly regarding to the increase in the gene expression of HSP-16.2. Moreover, an initial investigation into the aging process revealed that the extract successfully inhibited the accumulation of intracellular and mitochondrial reactive oxygen species in aged worms. These results provide valuable insights into the multifaceted impact of garlic extract, particularly in the context of aging and neurodegenerative processes. This study lays a foundation for further research avenues exploring the intricate molecular mechanisms underlying garlic effects and its translation into potential therapeutic interventions for age-related neurodegenerative conditions.

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María D. Navarro‐Hortal mail , Jose M. Romero‐Marquez mail , Johura Ansary mail , Cristina Montalbán‐Hernández mail , Alfonso Varela‐López mail , Francesca Giampieri mail francesca.giampieri@uneatlantico.es, Jianbo Xiao mail , Rubén Calderón Iglesias mail ruben.calderon@uneatlantico.es, Maurizio Battino mail maurizio.battino@uneatlantico.es, Cristina Sánchez‐González mail , Tamara Y. Forbes‐Hernández mail , José L. Quiles mail jose.quiles@uneatlantico.es,

Navarro‐Hortal